#01 – Spaghetti alla Carbonara
Terveiset täältä syksyisestä Diano San Pietron kaupungista Italiasta. Kerta kun täällä ollaan, niin kokeillaan saadaanko paikallisista herkuista tehtyä aina niin herkullista klassista Italialaista Pasta Carbonara. Raaka-aineet tällä kertaa hankittiin Maalaismarkkinoilta, jotka sattumoisin olivat parhaillaan käynnissä kylän torialueella. Paikka ruoanlaitolle löytyi helposti, Dianese laaksossa asuva hyvä ystäväni oli tarjoutunut antamaan asuntonsa keittiö hetkeksi käyttööni hyvää pasta annosta vastaan.
Raaka-aineet ovat hyvin yksinkertaiset ja ne löytyivät melkein kaikki helposti maalaismarkkinoilta lukuun ottamatta oliivi öljyä, joka saatiin aivan majoituspaikkamme naapurista Frantoio Venturino Oliivi tehtaalta.
(Maalaismarkkinat, Diano San Pietro – kuva @mikaleinonenofficial)
Spaghetti alla Carbonara ainekset (neljälle)
- 350 g tuore pastaa
- 200 g savustettua possunkylkeä
- 4 kananmunaa
- suolaa
- mustapippuria
- 100 g Pecorino Romano juustoa
- Parmesaani juustoa
- valkosipulia
Spaghetti alla Carbonara valmistuu näin
- Pasta keitetään runsaassa, suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä
- Suikaloi savustettu possunkylki (poista nahka) ja paista se omassa rasvassaan pannussa keskilämmöllä rapeaksi.
- Vatkaa munat ja raastettu Pecorino juusto kulhossa kunnes saat kermaisen kastikkeen ja lisää joukkoon mustapippuria (reilusti).
- Lisää pilkottu valkosipulin kynnet hetkeksi possunkyljen sekaan (älä anna valkosipulin palaa).
- Tarkista pastan kypsyys ja nosta valmis pasta pois keitinvedestä paistinpannulle possunkyljen ja valkosipulien sekaan ja sekoita pastaa pannulla niin, että possun rasva on antanut maun pastaan.
- Lisää Pecorino-“kerma” pastan joukkoon, koko ajan sekoittaen. Jos seos on liian paksua, lisää tilkka keitinvettä. Pannu ei saa olla liian kuuma, jotta Pecorino- kerma ei paakkuunnu kokkeliksi.
TIPS
Tuorepastan keittäminen on nopea prosessi. Pastan muodosta ja paksuudesta riippuen keittoaika on 2–4 minuuttia. Pakastetuorepastan keittoaika on 1–2 minuuttia pidempi riippuen pastan koosta ja paksuudesta.
Mitä enemmän possu kypsyy, sitä enemmän sen rasva sulaa ja sen lihasta tulee rapeaa. Kypsennä oman makusi mukaan.
Pecorino Romano, ainoa juusto, jota suositellaan carbonaran valmistukseen, se on erittäin suolainen ja maukas italialainen juusto, joten suolaa ei tarvitse lisätä.
Ainoa vaikeus tulee tässä, älä päästä vatkatuista munista ja juustosta tulemaan kokkelia, lisää tarvittaessa keitinvettä joukkoon.
Lautaselle laitetun annoksen voi viimeistellä parmesaanilla ja oreganolla sekä tilkalla oliiviöljyä.
Ja ei kun syömään…
”Valmiin tuorepastan kierittely savustetun porsaan rasvassa antaa hyvän maun pastalle.”
Diano San Pietro
Diano San Pietro on kunta Imperialin maakunnassa Italian Ligurian alueella, joka sijaitsee noin 90 kilometriä Genovasta lounaaseen. Vuodesta 1803 lähtien paikkakunta on ollut yksi oliivikulttuurin tärkeimmistä keskuksista.
(Joulukuinen Diano San Pietro, Italia – kuva @mikaleinonenofficial)
(Käynti oliivi tehtaalle, Frantoio Venturino – kuva @mikaleinonenofficial)
(Tehdas alue, Frantoio Venturino – kuva @mikaleinonenofficial)
(Tehtaan ensimmäisiä oliivi puristimia, Frantoio Venturino – kuva @mikaleinonenofficial)